Morwa właściwości i zastosowanie dla urody i na odchudzanie. Przepis
Najsmaczniejsza jest morwa świeża, ale morwa biała suszona też jest bardzo cenna dla zdrowia.
Morwa pochodzi z Chin, gdzie od wieków było uprawiane.
Później zaczęto ją uprawiać również w innych rejonach świata.
Rozprzestrzeniła się z upraw i obecnie rośnie dziko w Afryce, Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku.
W Europie zaczęto morwę uprawiać od XI wieku.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak morwa i jej owoce są cenne dla zdrowia.
A liście są cenne dla cukrzyków i są pokarmem dla jedwabników
Kiedyś powszechnie występujące, dziś na nowo zaczyna być odkrywane.
Uprawa nie jest kłopotliwa.
Morwa wyrasta na duże, dorodne drzewo ze smacznymi owocami, cennymi liśćmi (z których napar obniża poziom cukru we krwi – przepis na herbatkę z morwy dla cukrzyków w dalszej części artykułu).
W Polsce morwa występuje często, raczej jako jedyny gatunek (zdecydowanie dominuje morwa biała a nie morwa czarna lub czerwona), mimo, że jest ponad 150 gatunków morwy na całym świecie. Popularna jest także morwa indyjska, tzw. noni.
Jest możliwa do jedzenia w różnej postaci.
Najsmaczniejsza jest świeża, ale morwa biała suszona też jest bardzo cenna dla zdrowia.
Suszona morwa biała
Morwa biała w sprzedaży jest dostępna najczęściej w postaci suszonej jako herbatka lub jako tabletki.
Wiele ziół, nie jest dobrze znanych ze swoich właściwości leczniczych, ponieważ są one najczęściej wykorzystywane do celów przemysłowych.
Z morwą białą nie jest inaczej.
MORWA BIAŁA ZASTOSOWANIE – Morwa ma wiele zastosowań:
- przemysłowych, ale co ważniejsze
- ma wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych, których większość ludzi nie jest świadoma.
MORWA BIAŁA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Owoce morwy białej były i są stosowane w medycynie chińskiej od tysięcy lat w leczeniu różnych chorób.
– Jej owoce są bardzo zdrowe, pomocne w zwalczaniu poważnych chorób, takich jak:
- cukrzyca,
- choroby serca, a nawet
- nowotwory.
– Biała morwa zawiera kwasy organiczne, witaminę C, karoten, pektyny i błonnik.
Te aktywne składniki pomagają w:
- zapaleniu migdałków,
- leczyć kaszel,
- gorączkę,
- biegunkę,
- bóle głowy i
- stany zapalne.
– Drewno z drzewa morwy jest wykorzystywane do celów przemysłowych
MORWA LIŚCIE – liście morwy służą jako pokarm dla jedwabników.
Można z nich z łatwością zrobić herbatę z morwy (zwłaszcza cenna dla cukrzyków), która obniża poziom cukru we krwi
- PRZEPIS NA HERBATKĘ DLA CUKRZYKÓW z liści morwy białej jest bardzo prosty.
Wystarczy zalać 1 g liści morwy białej 1/2 szklanki gorącej wody. Parzyć 5 minut i wypić
Poniżej bardziej szczegółowo najważniejsze korzyści z morwy.
Korzyści zdrowotne morwy białej
– Smaczne, mięsiste i soczyste owoce morwy
- maja niewiele kalorii (tylko 43 kalorii na 100 g).
– Są kompozycją fito-związków odżywczych, takich jak:
- przeciwutleniacze,
- minerały i
- witaminy, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
– Pędy i liście zawierają hormon wzrostu – w Chinach NAPAR podawano dzieciom wątłym i wolno rosnącym
– Morwy mają znacząco duże ilości:
- fitochemicznych flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie owoców mieć potencjalne skutki prozdrowotne w przypadku:
- raka,
- starzenia i
- chorób neurologicznych,
- zapalenia,
- cukrzycy i
- infekcji bakteryjnych.
– Owoce morwy zawierają resweratrol, kolejny przeciwutleniacz.
Resweratrol zawarty w morwie białej:
- chroni przed ryzykiem udaru mózgu poprzez zmianę mechanizmów molekularnych w naczyniach krwionośnych;
- zmniejsza podatność na uszkodzenia przez zmniejszoną aktywność angiotensyny (hormonu powodującego zwężanie naczyń krwionośnych, co podnosi ciśnienie krwi), ale wzmagające wytwarzanie hormonu rozszerzającego naczynia, tlenku azotu.
Morwa biała na odchudzanie
– DIETA SIRTFOOD NA KTÓREJ 50 KG W NIECAŁY ROK SCHUDŁA ADELLE również zaleca stosowanie resweratrol (najwięcej go występuje w czerwonym winie, którego nie każdy może pić), który jest właśnie obecny w owocach morwy białej.
– Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi
– niewielka ilość kalorii owoców morwy czyni ją również smaczną a niskokaloryczną przekąską.
– Ponadto, te owoce stanowią doskonałe źródło witaminy C (36,4 mg na 100, o 61% RDI), która jest również silnym naturalnym przeciwutleniaczem.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę-C pomaga organizmowi:
- rozwijać odporność na czynniki zakaźne,
- działa przeciwzapalnie i
- zwalcza szkodliwe wolne rodniki.
– Owoce morwy zawierają także, oprócz wyżej wymienionych:
- antyutleniaczy,
- małe ilości witaminy A i E
- antyoksydanty, takie jak: luteina, zea-xantyna, beta-karoten oraz karoten w małych, ale zauważalnych ilościach.
- W sumie, te związki działają jako pomoc w ochronie przed szkodliwym wpływem tlenu pochodzącego z wolnych rodników i reaktywnym formom tlenu (ROS), które odgrywają ważną rolę w procesach starzenia i różnych chorób.
- Zeaxantyna, ważnym karotenoidem wybiórczo koncentrującym się w plamce żółtej siatkówki, gdzie przypuszcza się, zapewniaj funkcje przeciwutleniające i chroni siatkówkę od szkodliwych promieni ultrafioletowych na zasadzie filtrowania światła.
– Morwy stanowią doskonałe źródło żelaza, które rzadko występuje wśród jagód, i zawierają 1,85 mg / 100 g owoców (około 23% RDI).
- Żelazo, jako składnik hemoglobiny wewnątrz czerwonych krwinek, określa zdolność przenoszenia tlenu we krwi.
– Owoce morwy są również dobre jako źródło minerałów, takich jak potas, mangan i magnez.
- Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.
- Mangan jest wykorzystywany przez organizm jako składnik enzymu przeciwutleniacza dysmutazy ponadtlenkowej.
– Morwy są bogate w witaminy grupy B-kompleks i witaminę K.
- Zawierają bardzo dobre ilości kwasu foliowego, witaminy B6, niacynę (wit. B1), ryboflawinę.
Witaminy te pomagają organizmowi w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Owoce morwy mogą być spożywane:
- zarówno świeże
- jak i suszone.
- Mają słodki i pyszny smak, są pełne składników odżywczych i dają szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych.
- Są to cechy żywności, które dobrze pasują do zdrowej diety.
MORWA BIAŁA PRZECIWWSKAZANIA
Jak to z ziołami… Morwę nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące matki.
MORWA NA NOWO ODKRYTA – właściwości, zastosowanie, na odchudzanie i zdrowie. PRZEPIS. Morwa biała jest łatwo dostępna a niewiele osób wie jak jest cenna dla zdrowia!
http://ulubioneinspiracje.pl/morwa-wlasciwosci-i-zastosowanie-dla-urody-i-na-odchudzanie-przepisy/ …